Tratamentul medicamentos pentru obezitate – când se recomandă și ce avantaje și dezavantaje aduce?

După cum am explicat într-un articol anterior obezitatea reprezintă o problemă majoră a domeniului medical din cauza frecvenței foarte mari a cazurilor și a complicațiilor pe care le determină. Dincolo de problema estetică și impactul asupra psihicului și calității vieții aș vrea să subliniez faptul că tratamentul medicamentos (care să determine scăderea în greutate ) este uneori o necesitate pentru sănătate.

Clasificarea obezității făcută de organizația Mondială a Sănătății (vezi cum se calculează IMC-ul aici):

 • suprapondere : IMC între 25 și 29,9 kg/m2
 • obezitate grad I: IMC între 30 și 34,9 kg/m2
 • obezitate grad II: IMC între 35 și 39,9 kg/m2
 • obezitate grad III: IMC mai mare de 40 kg/m2

Care sunt obiectivele în managementul obezității?

 • scădere în greutate între 5 și 10% din greutatea inițială
 • menținerea greutății obținute
 • optimizarea stilului de viață
 • prevenirea recăderii (creșterii în greutate înapoi)
 • controlul factorilor de risc cardiovasculari
 • controlul complicațiilor
 • calitatea vieții

Care persoane ar trebui să beneficieze de tratamentul medicamentos al obezității? 

 • persoanele cu IMC peste 30 kg/m2, fără alți factori de risc cardiovascular, în asociere cu optimizarea stilului de viață
 • personele cu IMC peste 27 kg/m2 care prezintă și alte alte afecțiuni (diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemie), în asociere cu optimizarea stilului de viață
 • persoanele cu IMC peste 35 kg/m2 care prezintă și alte afecțiuni, în asociere cu optimizarea stilului de viață și chirurgia bariatrică (de micșorare a stomacului)
 • persoanele cu IMC peste 40 kg/m2 în asociere cu optimizarea stilului de viață și chirurgia bariatrică

Ce preparate pot fi folosite?

Există trei grupe principale de medicamente utilizate și care acționează diferit la nivelul organismului : prima grupă are acțiune anorexigenă centrală (la nivelul sistemului nervos), a doua grupă inhibă absorbția nutrienților iar a treia grupă crește utilizarea lipidelor pentru generarea de energie. Este foarte important de precizat faptul că rezultate mult mai semnificative se obțin prin asocierea tratamentului medicamentos cu optimizarea stilului de viață.

1. Mysimba (Naltrexon/Bupropiona) face parte din grupa medicamentelor cu acțiune centrală. Mecanismul prin care acționează nu este complet elucidat, ceea ce se cunoaște în momentul de față este faptul că aceste două substanțe active determină o scădere a poftei de mâncare și prin urmare a cantității de alimente ingerate și cresc consumul de energie. Pe parcursul tratamentului se recomandă o dietă cu conținut redus caloric și activitate fizică. Studiile arată o scădere în greutate de aproximativ 5,9 % după 56 săptămâni de tratament. Se începe cu o doză mică apoi se crește iar dacă după 16 săptămâni nu se reușește o scădere în greutate de 5% se sistează tratamentul.

Printre reacțiile adverse se numără greața, durerile de cap, vărsăturile, constipația, amețeala, insomnia. Există și o atenționare speciala cu privire la afectarea neuropsihiatrică (comportament suicidal, iritabilitate, schimbări de dispozoție, tremor, tulburări de concentrare, confuzie).

2. Orlistatul blochează enzima care este implicată în digestia grăsimilor alimentare (lipaza). Astfel grăsimile nu se mai absorb și sunt eliminate nedigerate. Din acest motiv acest preparat se administrează la fiecare masă principală care conține lipide. Preparatul nu influențează absorbția glucidelor și a proteinelor. Studiile au demonstrat o scădere în greutate de aproximativ 10 kg într-un an cu o ușoară creștere în greutate în anii următori de tratament.

Printer reacțiile adverse se numără gripa, cefaleea, infecții ale căilor respiratorii superioare, eliminări uleioase rectale (din cauza lipsei de absorbție a lipidelor la nivelul tractului digestiv), dureri abdominale. Pentru că este posibil ca tratamentul să influențeze absorbția vitaminelor liposolubile se recomandă suplimentarea acestora.

3. Saxenda (Liraglutida) determină creșterea sațietății, scăderea senzației de foame și scăderea greutății corporale. Studiile demonstrează o scădere a greutății corporale de 8%, scădere care va continua până în săptămâna 40 de tratament după care greutatea va rămâne contantă. La pacienții cu diabet zaharat tip 2 se observă o îmbunătățire a valorilor glicemiei și hemoglobinei glicate.

Un dezavantaj din punctul unora de vedere (cei cărora nu le place să se înțepe) este administrarea subcutanată a preparatului, la nivel abdominal, coapse, partea superioară a antebrațului. Printre reacțiile adverse se numără greață, diaree, constipație, vărsături, dureri de cap, dureri abdominale, oboseală, amețeli.

Toate aceste preparate se pot achiziționa doar pe bază de prescripție medicală, după consult, dozări biochimice și hormonale și alte examinări paraclinice necesare. Personal nu recomand utilizarea lor la toate persoanele cu obezitate ci prefer începerea procesului de scădere în greutate cu optimizarea stilului de viață și activitate fizică constantă și intensă.

În articolele următoare voi vorbi și despre chirurgia bariatrică, deci dacă sunteți interesați de aceste subiecte vă mai aștept pe pagina mea!

Surse:
http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/medicines/003687/human_med_001845.jsp&mid=WC0b01ac058001d124 http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/medicines/000154/human_med_001158.jsp&mid=WC0b01ac058001d124 http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/medicines/003780/human_med_001855.jsp&mid=WC0b01ac058001d124

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *