Suplimentarea cu Vitamină D, Calciu, Magneziu și Zinc la pacientele cu Sindrom de ovar polichistic

Sindromul de ovar polichistic (SOP) este o patologie ginecologică și endocrină  frecventă care asociază tulburări endocrine, de reproducere și metabolice (insulinorezistență, hiperinsulinism compensator și dislipidemie).

Mai multe detalii despre sindromul de ovar polichistic puteți citi în articolul postat anterior.  

Femeile diagnosticate cu SOP sunt predispuse la a dezvolta deficit de vitamină D (în această patologie deficitul ajunge la 67-85%).  Pentru a vedea îmbunătățirile aduse de compensarea deficitului, un studiu publicat recent arată faptul că administrarea unei doze de 4000 UI vitamină D pe zi timp de 12 săptămâni determină scăderea glucozei plasmatice, a concentrației de insulină, trigliceride, VLDL-colesterol, colesterol total, LDL colesterol, CRP și malondialdehidă plasmatică.  Nu s-au observat efecte benefice asupra HDL-colesterol.

De asemenea co-suplimentarea cu Calciu, Magneziu, Zinc ar determina în plus și reducerea hirsutismului (părului excesiv apărut în zonele nedorite) și a nivelului de testosteron total (100 mg Magneziu, 4 mg Zinc, 400 mg Calciu de două ori pe zi ).

Astfel, se pare că pe lângă un stil de viață sănătos suplimentarea cu vitamină D si elementele anterior menționate pot atenua simptomatologia acestui sindrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *