Bolile autoimune tiroidiene si infectia cu noul tip de coronavirus

Dupa intrebarile primite in repetate randuri despre posibilitatea ca persoanele cu boli autoimune tiroidiene (tiroidita cronica Hashimoto in special) sa fie mai susceptibile de a se infecta si de a dezvolta o forma mai severa a infectiei cu noul tip de coronavirus am hotarat sa fac o postare pentru ca raspunsul sa ajunga la toata lumea (inclusiv la cei care nu si-au facut curaj sa intrebe dar care s-au gandit cu siguranta la asta). Despre noul tip de coronavirus nu mai are sens sa discutam deoarece nu cred ca exista persoana in lumea asta care sa nu fie informata in legatura cu acest subiect. Detalii despre bolile autoimune aici.

Se pare ca nu toate patologiile autoimune ar determina un risc mai mare de infectie; spre exemplu se presupune ca existenta artritei reumatoide, a lupusului, a sclerozei multiple ar putea determina dezvoltarea unor forme mai severe si a unui risc de imbolnavire mai mare. La celalalt pol se afla bolile tiroidiene autoimune (tiroidita cronica Hashimoto si Boala Basedow) si bolile inflamatorii intestinale despre care momentan se considera ca nu predispun la imbolnavire mai frecventa comparativ cu populatia sanatoasa. O certitudine se pare ca exista in cazul diabetului zaharat tip 1 si a celui de tip 2 (persoanele cu aceste patologii trebuie sa fie mult mai precaute).

Pacientii cu tiroidita cronica Hashimoto si hipotiroidism trebuie sa se asigura ca doza de substitutie este cea corespunzatoare. In ultima perioada a aparut o problema in ceea ce priveste disponibilitatea medicamentului Euthyrox (pe de o parte din cauza ca majoritatea persoanelor probabil ca si-au facut stocuri de medicament acasa pentru a evita iesirile spre farmacii iar pe de alta parte din cauza aparitiei noii formule- fara lactoza) dar se pare ca este pe cale de rezolvare. A aparut si o formula lichida de levotiroxina sodica ( Accu-Thyrox) care poate fi administrata cu mentiunea ca trebuie contactat medicul curant pentru a stabili doza necesara. 

Pacientii cu boala Basedow sub tratament cu antitiroidiene de sinteza trebuie sa urmeze cu strictete tratamentul medicamentos in asa fel incat valorile TSH si FT4 sa fie in intervalul de referinta; de asemenea si hemoleucograma si transaminazele. O atentie deosebita trebuie sa aiba pacientii care asociaza si oftalmopatie tiroidiana si care sunt sub tratament cu doze mai de corticosteroizi. Acesti pacienti trebuie sa ia legatura cu medicul curant sa stabileasca impreuna posibilitatea scaderii dozelor sau sistarii tratamentului (daca este cazul) si sa aiba  atentia sporita la igiena personala si a domiciliului deoarece corticosteroizii pot supresa sistemul imunitar. 

Este foarte important sa tineti cont de toate recomadarile cadrelor medicale in ceea ce priveste autoizolarea si masurile de igiena! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *