7 schimbări pe care ar trebui să le faceți dacă suferiți de o boală autoimună

Ce sunt bolile autoimune?

Bolile autoimune apar în momentul în care sistemul imunitar (care în mod normal are rolul de a apăra organismul de atacul bacteriilor, virusurilor, etc) atacă celulele propriului organism.

Exemple_boli_autoimuneDin ce cauză apar bolile autoimune?

Ce cauzează în mod direct aceste afecțiuni nu se știe, dar sunt aduse în discuție alimentația, stilul de viață, moștenirea genetică, etc. Din nefericire frecvența acestora este în creștere iar incidența este mai mare la femei.

Care afecțiuni intră în această categorie?

Printre bolile autoimune se numără: Scleroza multiplă, Sclerodermia, Lupusul, Poliartrita reumatoidă, Sindromul Sjogren, Miastenia Gravis, Sindromul Guillain-Barré, Boala Crohn, Tiroidita cronică Hashimoto, Boala Basedow-Graves, Psoriazisul, etc.

Cum ar trebui să reacționez în această situație?

Dacă suferiți de una dintre afecțiunile menționate trebuie să citiți cu atenție următoarele recomandări și să țineți cont de ele:

  1. Reducere stresului (din mediul profesional și personal). S-a dovedit faptul că stresul reprezintă un factor determinant în ceea ce privește evoluția bolilor dar și frecvența recidivelor.
  2. Renunțarea la alimentele care conțin gluten (grâu, secară, orz). Sunt permise: boabe de fasole, linte, semințe, alune, hrișcă, porumb și mălai, făină fără gluten (din orez, soia), orez, soia, paste din orez, hrișcă.
  3. Suplimente alimentare: omega 3, vitamina D, vitamina E.
  4. Exercițiu fizic regulat (de preferat ar fi să alegeți un sport pe care să-l practicați cu plăcere, pe care să puteți să-l integrați ușor în programul zilnic și care să nu devină o corvoadă, un motiv de stres).
  5. Menținerea unei greutăți optime, fără creșteri sau scăderi bruște în greutate.
  6. Consumarea de produse organice, neprocesate și a căror proveniență o cunoașteți.
  7. Menținerea unei stări psihice bune.

Mai multe detalii despre fiecare dintre aceste aspecte veți putea citi în articolele următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *